dagens mat: bullens pilsnerkorv

Hej allihopa Henny här!
Idag har jag och margit gott hem på lunch rasten istället för att äta där.
vi kokade en burk bullenspilsnerkorv med bröd och en sträng ketchup.
Ibland är det gott meed korv, eller hur?
vad tycker ni om korv?
släng en kommentar om vad just du tycker om korv!
hade bra hejs.


dagens mat

hej allihopa! dagens mat blev en mycket god avokadosoppa från min älsklings bok "bonniers kokbok"

de är en mild, ljusgrön soppa som är lika god varm som kall.

som liten förätt räcker den till 5-6 personer.
som middagssoppa till 4.

till 4-6 personer:

1 dl vispgrädde

2 stora mogna avokader

2 msk pressad citronsaft

1 liter bulljong av vatten och en tärning hönsbuljong, eller grönsaksbuljong.

1 tsk salt

1-2 krm svart - eller  vit peppar. 

till servering:

gräslök + ev. tuntskivade rädisor eller 50 - 75 g löjrom

i matberedare

häll först i grädden och vispa ca 1 min.

lägg över den vispade grädden i en sopp skål så länge.

skala avokaderna och skär dom i bitar, ca 3 cm stora

lägg matbitarna i matberedaren tillsammans med pressad citron och mixa de hela tills de blir som ett jämt mos.

späd dom me ca 1/3 av buljongen (som kan vara varm eller kall) , lite isänder

häll rästen av buljongen i den vispade grädden, och häll också i avakadoblandningen.

smaka av med sylt, ny mald peppar och kanske lite pressad citron.

 

förhand:
vispa grädden mosa avokaderna pressa över citron späd lite i taget med buljong rör ner grädden smaka av med salt peppar och kanske lite citron, servera överströdd med gräslök och gärna dessutom tunt skivade rädisor.
gräslök och rädisor kan vid fästliga tillfällen bytas mot löjrom.
 
Hade tyvär ingen bild, men hoppas det går iallafall :(:


margits kladdkaka.

hej allihopa margit hära.
ursäkta att jag inte har sättit in något smarigt ännu men de är så att jag har lite problem med jobbet och sådant.
så jag tänkte ge er ett toppen resept på kladdkaka, som jag själv brukar göra och som jag tycker är väldigt väldigt smarrig!
den är väldigt änkel att göra och de tar inte speciellt länge, kanske en timme.
här är kommer de:

kladdkaka:

sätt på ungnen 175 grader.
ta fram en ganska stor plåt och smöra den.
så tar du fram en bunke, så börjar vi.
knäck 8 ägg och sätt i 12 dl socker.
ta sedan en elvisp och rör om.
när du har gjort de sätter du i 2 msk vaniljsocker.
1 tsk salt.
2,5 till 3 dl kakao.
6 dl vetemjöl
och 400 gram smält smör.
så rör du om.
när du har gjort allt de tar du smeten och häller i den i formen som du smörade och sätter i den i ugnen.
där i ska den vara i ca 35 min.

hoppas de kommer smaka / Margit.


Bonniers kokbok

Halloj i stugan!
nu är det Henny här igen. margit har varit dålig på att uppdatera på bloggen men jag kan på sätt och vis förstå henne...
hon har ju haft så stressigt på senaste tiden med jobbet och allt, men det  ska nog lösa sig. så snart kommer en glad margit skriva några rader här och där ! =)

Detta inlägg ska i allafall handla om en kokbok som står mig varmt om hjärtat och som jag tycker att alla bör ha!
Denna omtalade bok heter Bonniers kokbok och har alla möjliga recept man kan tänkas vilja ha.
jag ska sätta in lite av mina favorit recept och bilder från kokboken.

 
 
                                 Bonniers kokbok.

det första receptet är en lax och räkpasta som är en riktig fest rätt och perfekt när man har gäster eftersom såsen kan förberedas i god tid.Räkona kan bytas ut mot havskräftor.

LAX OCh RÄK PASTA MED APELSIN:

Till 4 personer:
300-400 g pasta, t.ex tagliatelle
400 g färsk klaxfile
500 g räkor med skal
2msk olivolja
1msk tomatpure
2 dl grönsaksbuljong av tärning
1 dl vitt vin
eller 1 msk pressad citron
+1 dl vatten
2 dl creme frashe
1/2 tsk färsk eller torkad timjan rivet skal och pressad saft av
1 apelsin
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
2vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd (ca 200 g)
färsk timjan till servering


skala räkorna och spara skalen.
Fräs skalen i hälften av oljan. rör ner tomatpure och häll på bulljong och vin ( eller vatten och citron)
Koka skalen ca 10 min under lock. sila bort räkskalen och tillsätt creme fraiche. låt såsen koka ihop.
smaksätt med timjan, apelsinsaft och apelsinskal, salt och peppar. skala och hacka vitlöken. skär fänkålen i strimlor. skär laxen i tärningar. 

hit kan man förbereda.

koka pastan. fräs vitlök och fänkål mjuka i lite olja och blanda ner dem i såsen. lägg i räkorna. stek laxtärningarna hastigt i lite olja i hetpanna så att de blir knappt genom stekta.blanada pastan med såsen och strö över laxtärningar och färsk timjan.





Mitt andra favorit recept är på en melonbål. den är väldigt festlig men med bubblande kolsyrat vatten blir bålen ännu festligare.

Till 3 liter bål:
1 honungsmelon
1/4 vattenmelon
1/2 dl nypressad citronsaft
2 msk florsocker
4 cl portvin
2 flaskor halvtorrt vitt vin ( À 75 cl)
1 liter kolsyrat vatten
isbitar

Dela melonerna och ta bort kärnhus.
Ta ut melonkulorna med kuljärn eller sked.
lägg melonkulorna i en skål och tillsätt citronsat, florsocker, portvin. Blanda om och låt stå i 1 timme. häll i vin,vatten och isbitar.

Alkohålfrri melonbål:

Blir det om man ersätter portvin och vitt vin med 1 1/2 - 2 liter fruktsoda.




Och här kommer ett smoothie recept som är frisk och OTROLIGT LÄTT! Den görs på färska eller frysta bär. välj gärna yoghurt med vanilj smak.

Med jordgubbar eller hallon.

Till 1 glas:

1 dl jordgubbar eller hallon

1/2 banan

2 dl yoghurt med vaniljsmak.

Kör alltsammans i mixer eller matberedare eller mixerstav till en slät drink.

garnera med bär.



Denna vin chaud recept tycker jag ska drickas till en riktig mys stund en kall vinterdag framför brasan.servera det varma vinet med en servett knuten kring det höga glaset.

Till ca 1 liter.

1 vaniljstång
3dl nypressad apelsinsaft
4 msk råsocker
4 kanelstänger
4 stjärnanis
1 flaska rödvin (75 cl)
1 apelsin i tunna skivor

snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
lägg också i vaniljstången.
häll apelsinsaft, socker och kryddor och låt det koka  utan lock tills nästan all vätska kokat n.
häll i vinet och värm till 60 o. sila av kryddorna.
Servera det varma vinet i muggar eller glas dekorera med tunna apelsinskivor.

   
Vin chaud i vänster.        Melonbålen i mitten.          smoothien i höger.              


middag med margit

Hej allihopa.
Henny här igen, fast den här gången tänkte jag uppdadera om gårdagensmiddag.
Det var så att Margit hade bjudit över mej och min dotter Sandra 27 år och min man Åke hem på middag till henne och hennes yngsta son Niklas 30 år och hennes man Kurt.
Men det var tyvär så att både Margit och jag glömde fota maten så ni för överleva med dom otroligt smarriga recepten.
det blev ingen förett denna gång
men som varmrätt fick vi laxspett som hon hade hittat recepten från ICA.
och som efterrätt fick vi nån underbar chokladmousse med irish cream som hon hade fått av nån vän.

här är recepten som jag varmt kan rekomendera!

LAXSPETT

Ingredienser

Portioner: 10 p på ett buffébord

1 kg laxfilé

Glaze
2 dl mango chutney
4 msk äppelcidervinäger
4 msk vatten
2 msk grönsaksfond
ca 2 tsk sambal oelek

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Skär laxen i 10 bitar. Trä bitarna på blötlagda spett.
2. Vispa samman ingredienserna till glazen i en skål.
3. Grilla spetten ett par minuter på båda sidor tills de är genomstekta. Pensla med glazen mot slutet.


Chokladmousse med irish cream

INGREDIENSER

175 g mörk choklad, 70 %
3 msk florsocker
2 msk Baileys irish cream
1 äggula
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 ,5 dl vispgrädde
1 msk Baileys irish cream
chokladdekorationer
6 kumquats, skivade

SÅ HÄR GÖR DU

1 Bryt chokladen i bitar och lägg den i en vid glasskål. Smält chokladen över en kastrull med kokande vatten eller ca 3 minuter i mikron på full effekt. Rör chokladen jämn.

2 Ta ett par skedar av den smälta chokladen och ringla till små chokladdekorationer på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna.

3 Tillsätt florsocker, Baileys irish cream och äggula till den smälta chokladen. Rör kraftigt i krämen och låt den svalna något.

4 Vispa grädden mjukt. Är grädden för hårt vispad blir moussen grynig. Rör ner 1/3 av grädden i chokladen och rör kraftigt. Vänd ner resten av grädden och fördela sedan smeten i serveringsglas. Ställ i kylen en timme.

5 Vispa grädden och tillsätt Baileys irish cream. Spritsa på chokladmoussen. Dekorera med chokladfigurer och kumquats.


kladdkaka plats nr 3 ;)

Hej allihopa!
Jag (Henny) och margit ska göra en topp 3 smarrigaste kladdkake recepten vi vet!
låter inte det underbart?
3 otroligt läckra kladdkakor på en sida ?!? underbart!
Så idag ska jag (henny) visa er nummer 3 av dom smarigaste kladdkakorna.
jag känner hur det riktigt vattnas i munnen efter denna kladdiga kladdkakan.

här är receptet i allafall:

Kladdigkladdkaka

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g krossad mörk choklad (om man vill)

Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd eller kokos. Sätt ugnen på 175 grader. Rör i hop de torra ingredienserna och tillsätt sen smöret och sist äggen. Rör ner chokladkrosset och häll över smeten i formen. In i mitten av ugnen ca 15-30 min, beroende på hur stor form man har mm. Känn med sticka med jämna mellanrum för den ska vara kladdig. Hellre för kladdig än tvärt om.. Serveras riktigt kall med grädde eller glass.
underbart!


halloj allihoppa!

hej ! , nu har jag och min vännina börjat att blogga.
i den här bloggen kommer vi skriva om ; dagens mat, mat tips, recept osv
våra recept är allt från en 5min rätt till en gorme middag.
allt från nybörjaren till den lite mer vana.
hoppas ni kommer tycka att de är en intressant blogg och följer den, tack i förhand.
/ margit & henny. 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0