Bonniers kokbok

Halloj i stugan!
nu är det Henny här igen. margit har varit dålig på att uppdatera på bloggen men jag kan på sätt och vis förstå henne...
hon har ju haft så stressigt på senaste tiden med jobbet och allt, men det  ska nog lösa sig. så snart kommer en glad margit skriva några rader här och där ! =)

Detta inlägg ska i allafall handla om en kokbok som står mig varmt om hjärtat och som jag tycker att alla bör ha!
Denna omtalade bok heter Bonniers kokbok och har alla möjliga recept man kan tänkas vilja ha.
jag ska sätta in lite av mina favorit recept och bilder från kokboken.

 
 
                                 Bonniers kokbok.

det första receptet är en lax och räkpasta som är en riktig fest rätt och perfekt när man har gäster eftersom såsen kan förberedas i god tid.Räkona kan bytas ut mot havskräftor.

LAX OCh RÄK PASTA MED APELSIN:

Till 4 personer:
300-400 g pasta, t.ex tagliatelle
400 g färsk klaxfile
500 g räkor med skal
2msk olivolja
1msk tomatpure
2 dl grönsaksbuljong av tärning
1 dl vitt vin
eller 1 msk pressad citron
+1 dl vatten
2 dl creme frashe
1/2 tsk färsk eller torkad timjan rivet skal och pressad saft av
1 apelsin
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
2vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd (ca 200 g)
färsk timjan till servering


skala räkorna och spara skalen.
Fräs skalen i hälften av oljan. rör ner tomatpure och häll på bulljong och vin ( eller vatten och citron)
Koka skalen ca 10 min under lock. sila bort räkskalen och tillsätt creme fraiche. låt såsen koka ihop.
smaksätt med timjan, apelsinsaft och apelsinskal, salt och peppar. skala och hacka vitlöken. skär fänkålen i strimlor. skär laxen i tärningar. 

hit kan man förbereda.

koka pastan. fräs vitlök och fänkål mjuka i lite olja och blanda ner dem i såsen. lägg i räkorna. stek laxtärningarna hastigt i lite olja i hetpanna så att de blir knappt genom stekta.blanada pastan med såsen och strö över laxtärningar och färsk timjan.





Mitt andra favorit recept är på en melonbål. den är väldigt festlig men med bubblande kolsyrat vatten blir bålen ännu festligare.

Till 3 liter bål:
1 honungsmelon
1/4 vattenmelon
1/2 dl nypressad citronsaft
2 msk florsocker
4 cl portvin
2 flaskor halvtorrt vitt vin ( À 75 cl)
1 liter kolsyrat vatten
isbitar

Dela melonerna och ta bort kärnhus.
Ta ut melonkulorna med kuljärn eller sked.
lägg melonkulorna i en skål och tillsätt citronsat, florsocker, portvin. Blanda om och låt stå i 1 timme. häll i vin,vatten och isbitar.

Alkohålfrri melonbål:

Blir det om man ersätter portvin och vitt vin med 1 1/2 - 2 liter fruktsoda.




Och här kommer ett smoothie recept som är frisk och OTROLIGT LÄTT! Den görs på färska eller frysta bär. välj gärna yoghurt med vanilj smak.

Med jordgubbar eller hallon.

Till 1 glas:

1 dl jordgubbar eller hallon

1/2 banan

2 dl yoghurt med vaniljsmak.

Kör alltsammans i mixer eller matberedare eller mixerstav till en slät drink.

garnera med bär.



Denna vin chaud recept tycker jag ska drickas till en riktig mys stund en kall vinterdag framför brasan.servera det varma vinet med en servett knuten kring det höga glaset.

Till ca 1 liter.

1 vaniljstång
3dl nypressad apelsinsaft
4 msk råsocker
4 kanelstänger
4 stjärnanis
1 flaska rödvin (75 cl)
1 apelsin i tunna skivor

snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
lägg också i vaniljstången.
häll apelsinsaft, socker och kryddor och låt det koka  utan lock tills nästan all vätska kokat n.
häll i vinet och värm till 60 o. sila av kryddorna.
Servera det varma vinet i muggar eller glas dekorera med tunna apelsinskivor.

   
Vin chaud i vänster.        Melonbålen i mitten.          smoothien i höger.              


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0