Renstek

Tjena!
ska fatta mig kort idag.
här kommer ett mumsigt recept 


Renstek med örtmos och lingonsky

nyckelhål

ca 6 portioner

Ugnstemperatur 125º

ca 2 timmar

Ingredienser

  ca 1 kg renstek i nät
finns som ekologisk vara 1 msk smör eller margarin
  3-5 krm salt
finns som ekologisk vara 2 krm svartpeppar
finns som ekologisk vara 2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk
finns som ekologisk vara 4 morötter, i stavar
finns som ekologisk vara 3 gula lökar, i skivor

Örtmos:

  1,2 kg mandelpotatis eller annan mjölig sort, skalad
finns som ekologisk vara 1 dl mellanmjölk, varm
  3-5 krm salt
finns som ekologisk vara 1 krm svartpeppar
  0,5-1 krm muskot, riven
finns som ekologisk vara 1 msk smör eller margarin, smält
finns som ekologisk vara 3 msk färsk timjan, hackad eller
finns som ekologisk vara 1 tsk torkad timjan
finns som ekologisk vara 3 msk persilja, hackad

Lingonsky:

finns som ekologisk vara 1 schalottenlök, hackad
finns som ekologisk vara 1 tsk smör eller margarin
  2 dl rött vin
  2 dl buljong av vilt- eller kalvfond
finns som ekologisk vara 2 dl lingon
finns som ekologisk vara 1 msk socker
  1-2 krm salt
finns som ekologisk vara 0,5 krm svartpeppar


lite avancerat men super gott!
(receptet taget från coop.se)



    

Tillagning

Värm ugnen. Bryn steken runt om i fettet i en stekpanna, salta, peppra och strö över timjan eller stick in några timjan kvistar under nätet. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en köttermometer i mitten. Bryn sedan morot och lök i pannan och lägg runt steken. Stek i nedre delen av ugnen ca 1 timme 30 minuter. När termometern visar 60º är köttet rosa, vid 65º lätt rosa, vid 70º genomstekt. Täck över köttet och låt det vila ca 15 minuter innan det skärs upp.

Skär potatisen i bitar, koka den mjuk i vatten och häll av det. Vispa potatis och mjölk med elvisp till ett luftigt mos. Smaksätt med salt, peppar och muskot. Blanda fett och örter och häll över.

Fräs schalottenlöken i fettet i en kastrull. Häll i vin och buljong och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår. Häll i lingon och socker och koka upp strax före servering. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor och servera med ugnsstekta morötter och lökar, potatismos, sky och bönor. Strö gärna över lite timjan.



Riktigt het låt ^^

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0