Renstek
ska fatta mig kort idag.
här kommer ett mumsigt recept
Renstek med örtmos och lingonsky |
ca 6 portioner |
Ugnstemperatur 125º |
ca 2 timmar |
Ingredienser
Örtmos:
Lingonsky:
|
TillagningVärm ugnen. Bryn steken runt om i fettet i en stekpanna, salta, peppra och strö över timjan eller stick in några timjan kvistar under nätet. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en köttermometer i mitten. Bryn sedan morot och lök i pannan och lägg runt steken. Stek i nedre delen av ugnen ca 1 timme 30 minuter. När termometern visar 60º är köttet rosa, vid 65º lätt rosa, vid 70º genomstekt. Täck över köttet och låt det vila ca 15 minuter innan det skärs upp. Skär potatisen i bitar, koka den mjuk i vatten och häll av det. Vispa potatis och mjölk med elvisp till ett luftigt mos. Smaksätt med salt, peppar och muskot. Blanda fett och örter och häll över. Fräs schalottenlöken i fettet i en kastrull. Häll i vin och buljong och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår. Häll i lingon och socker och koka upp strax före servering. Smaka av med salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och servera med ugnsstekta morötter och lökar, potatismos, sky och bönor. Strö gärna över lite timjan. |
Riktigt het låt ^^